A kutya ekcéma nagyon gyakran előforduló betegség kutyáknál. Tulajdonképpen a túlérzékennyé vált bőr gyulladásos válasza olyan külső vagy belső ingerre, amely a normális érzékenységű bőrön nem okoz gyulladásos reakciót.

A kutya ekcéma belső okai: hiányos táplálás, bélsárrekedés, bélférgesség, gyomor- és bélhurut, a végbél körüli mirigyek gyulladása, veseelégtelenség, ivarzási rendellenesség, álvemhesség és az öregkor.

A kutya ekcéma külső okai: gyakori fürdetés, bolhák vagy egyéb külső paraziták, nedves, huzatos kennel, elhanyagolt, ápolatlan szőrzet és bőr, a bőrre került vegyi anyagok.

A belső és külső okok természetesen nem azonnal vezetnek ekcémához, de hajlamossá teszik rá a bőrt, olyannyira, hogy viszonylag kis hatások is kiválthatják a betegség jellegzetes tüneteit.
Az ekcéma igen változatos formákban jelentkezhet. Legenyhébb alakja a bőr mérsékelt duzzadása, amely viszonylag gyorsan elmúlik, és helyén korpásodás marad vissza. Általában csak a szőrmentes, vagy alig szőrös területeken alakul ki.

A betegség túl heveny formájában szenvedő állat teste viszket, ezért kaparja, harapdálja a bőrét, amely ilyenkor látszólag már egészséges. Néhány óra alatt azonban élénkvörössé válik, erőteljesen nedvedzik, sőt a szőr is kihullik. Rövid időn belül a beteg bőrfelület rendkívül duzzadt, fájdalmas lesz, esetleg még gennyesedni is kezd. Idült esetben merevvé válik, megvastagodik, a szőrzet erősen megritkul.

A kutya ekcéma betegség rendszerint csak alapos, huzamos, szakszerű kezeléssel gyógyul, és fennáll annak a veszélye, hogy gyakorta kiújul.

Translate »
0